lördag 18 maj 2013

Var är mitt bo?


Idag har jag tagit mig an det träliga projektet att vårstäda altanen. Jag flyttade ut allt som gick att flytta och satte igång. Runt omkring mig surrade en geting. Efter ett litet tag förstod jag att det var inget fy vad jag är förbannad - surr utan mer som ett rop på hjälp.

Ni kanske inte tror mig men ibland kan man faktiskt se skillnaden på getingsurret. Den här getingen letade förtvivlat efter något och sakta gick det upp för mig vad det hela handlade om. Getingen måste ha byggt ett bo ute på altanen och nu, när jag flyttade ut alla saker så hittade den inte tillbaka till boet. Jag tittade under cyklarna och visst, under vår tandemcykel hängde det ett litet bo. 


Jag tog bort boet. Ännu är det väldigt litet och drottningen har hunnit lägga enbart tre ägg. Jag hoppas att hon hittar ett annat ställe att bygga sitt bo på.  Jag tror att hon har fortfarande stora chanser att bygga upp ett bra samhälle.


Jag är inte speciellt rädd för getingar. Jag vill förstås inte få dem under tröjan men jag förklarar inga onödiga krig mot dem heller. Att ta bort boet kändes bara sorgligt. Hade det hängt på något mer lyckat ställe skulle det få hänga kvar. En cykelsadel är verkligen ett uselt val. 


Jag får många besök av getingar som är väldigt förtjusta i mitt plank. Där sitter de och skrapar trä som de sedan bygger sitt bo med...


LITE SENARE SAMMA DAG:

Efter att jag hade publicerat det här inlägget fick jag en konstig känsla. Jag gick ut och kollade under cykelsadeln och blev alldeles förbryllad. Drottningen återvände och började genast bygga på ett nytt bo! Det tog jag inte med i beräkningen när jag ställde tillbaka cykeln efter altanstädningen. Två nya ägg fanns det med i det som skulle bli ett bo. Jag skriver fanns och skulle för jag tog bort även det här boet. Nu har vi lagt en platspåse över sadeln och jag verkligen hoppas på att drottningen ger upp och letar efter en ny plats. Men än så länge flyger hon runt på altanen och letar efter sin barnkammare. Det är så himla hjärtskärande...


4 kommentarer:

 1. Vilket stort hjärta du har som månar så om getingarna!
  Bin och humlor är helt ok och de får mer än gärna finnas i min trädgård men getingar, nej. De är så förbaskat envisa och ettriga.
  Får erkänna att jag slår ihjäl så många jag kan som sitter på vårt plank vid altanen...
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 2. Helt fantastisk reportasje!!Tenk at den byggde 2 ganger på samme plassen og på din sykkel!!Jeg syns det var bra du tok den vekk.Tenk om du hadde blitt stunget!!Uff
  Jeg er ikke særlig glad i veps fordi jeg er allerisk mot dem..hovner opp i hender og ben når jeg blir stukket

  Flotte bilder og veldig veldig bra fortalt!Liker Liker Liker)♥

  SvaraRadera
 3. Vilken fin geting berättelse hoppas slutet blir gott!
  Vad kul med tandemcykel, har aldrig testat men tycker det ser så kul ut.
  Skönt att ha städat klar altanen :) jag ska få en byggd i sommar, det ser jag framemot.
  Trevlig helg,
  Sussi på Stolpås

  SvaraRadera
 4. Tack! Vi fick ta in cykeln för drottningen var väldigt envis. Vi bestämde oss för att eventuellt köra bort henne ifall hon inte ville ge sig. Men det gjorde hon till slut. Tandemcykel är riktigt kul. Vi har cykelsemestrat på den. Det roligaste är när min sambo ropar "följ mig" när vi kommer in i tvära kurvor :) Som om jag hade något annat val. Ibland ropar folk efter oss (eller snarare sagt mig) "hej du, när ska du börja cykla?!". Men det kan vara väldigt kämpigt och svettigt även för mig som sitter där bak. Jag trampar ju också allt jag kan när det behövs. Och tillsammans har vi uppnått 56 km/h då och då :)

  SvaraRadera