onsdag 12 juni 2013

Jourhavande biolog svarar...
Först trodde jag att det var fjolårets eklöv som hängde i gräset. Men det var inget eklöv utan en stor fjäril. Jag blir enormt frustrerad när jag hittar något och inte vet vad jag egentligen tittar på. Jag började kolla olika fjärilar i mina böcker och på internet men blev inte klokare. Inte ett dugg måste jag säga. Räddningen kom via jourhavande biolog. Jag skickade bilden till honom och fick svaret. 

Den stora, eklövsliknande fjärilen heter videsvärmare, Smerinthus ocellatus. Tämligen vanlig men ack, så vacker!   

Och på tal om jourhavande biolog... Lars-Åke Janzon har skrivit en fantastisk bok Hur mycket blåst klarar en fluga? Jourhavande biolog svarar på alla möjliga och omöjliga frågor om svenska djur. Saker man inte kan läsa sig till i de vanliga faktaböckerna.

Vad är fästingar bra för? Kan fiskar simma baklänges? Kissar björnar i idet? Kan man förutspå en getingsommar? Och så vidare...
Alla svar serveras på ett roligt och lättillgängligt sätt. Dessutom med all den respekt som vår natur förtjänar.

Jag tycker väldigt mycket om boken och bläddrar jämt i den.


3 kommentarer:

 1. Poczytałam też o tym owadzie, bo znam od Ciebie jego nazwę. Gdybym go zobaczyła sama, też bym nie wiedziała, co to jest. Pozdrawiam.

  SvaraRadera
 2. Oj! Har aldrig sett den eller något liknande. Vi har den nog inte här där jag bor. Men den ser samtidigt lite skrämmande ut. Du är duktig på att fota vackra bilder :)

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 3. Så fin den är och så bra att du tipsar om jourhavande biolog. Ett mycket bra alternativ när man bara måste få veta.
  Tack för tipset!!!
  Kram
  M

  SvaraRadera