fredag 14 december 2012

Vid grytorna


Jag kom hem vid solnedgången och jisses, vilket tjatter jag mötte på våran uteplats! Nio koltrastar slogs om första parkett vid grytorna. För några dagar sedan började jag ställa ut våra matrester, mest med tanke på de kajorna och skatorna som bor i trädet mitt emot.
Men det är koltrastarna som har fått smak på ris, spaghetti och köttfärssås. Och slåss om det så att fjädrarna ryker. Jag var väldigt tveksam till att utfodra fåglar med matrester. En del lärda säger att man absolut inte får göra det. Men enligt "Mata fåglar" av Niklas Aronsson är det helt ok att bjuda fåglar på sådant som vi äter till middag. Och de är helt tokiga i det...

10 kommentarer:

 1. Haha, de lustiga koltrastarna! Fantastiskt fina bilder, levande och härliga.
  Vi ger matrester åt våra fåglar vi också. De ratar det de inte vill ha, värre än så är det inte.
  Det heter också att de inte skall äta salt mat ,men det finns ornitologer som också påstår det motsatta. Jag tror på det sunda förnuftet
  Kastrullkoltrasten är för härlig!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, kastrullkoltrasten, en alldeles ny art :)

   Jag har också hört att salt för fåglar är ett stort ajabaja. Men jag har också läst att även fåglar behöver lite salt. Och att de lever alldeles för kort liv för att få de sjukdomarna som drabbar oss mitt i välfärden. Så de får äta våra matrester...

   Radera
 2. Nu skrattar jag och sen blir jag varm i hjärtat också!
  Den sista bilden är ju för härlig och din omtanke om fåglarna gör mig så glad...du är allt en fin människa du, Anna!
  Kramar igen från Christin :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christin! Nä, så fin människa är jag inte. Jag kan vara rätt så hemsk ibland, men bara mot människor. Svarar sällan på mail och så :) Men djur och natur brinner jag för, aldrig någonsin skulle jag vilja skada dem. Men jag kan tänka mig att skada de typerna som plågar djur och förstör naturen.

   Radera
 3. Też bym była zaskoczona takim widokiem po powrocie do domu. Kos w garnku wygląda przezabawnie. Pozdrawiam cieplutko.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tylko ogonki im wystawaly z garnka. Az mi sie cieplo na sercu robilo jak na nie patrzylam. Bardzo Ci dziekuje za odwiedziny. Zimowe, ale za to bardzo ogrzane pozdrowienia.

   Radera
 4. Vilka härliga bilder! Set ju så kul ut där de sitter i grytorna :)) Jag brukar lägga ut matrester o bröd till skatorna :)

  SvaraRadera
 5. hihi ja, han ser ju för härlig ut där han sitter i kastrullen:-) jag kan förtälja att även jag matar skatorna/de större fåglarna med matrester av de olika slag, jag har hängt upp en gammal plastkruka i trädet som jag häller i matresterna i.. och dom vet ju precis hur dom har det här, dom har vid det här laget lärt sig vart maten serveras;-)
  men det var festligt att se att det även föll våra koltrastar i smaken, för du har ju ett helt gäng här på bilderna<3
  vad underbart det ska bli att få höra deras sång nu till våren igen<3 den går rakt in i min själ<3
  kramar

  SvaraRadera
 6. Visst får man väl kommentera gamla inlägg såhär? Väldigt fina bilder här på din blogg, jag kommer definitivt att börja följa den!
  När jag hade undulater fick jag lära mig att bland annat avokado, viss lök, rabarber och rå potatis var mer eller mindre giftigt för dem. Jag vet dock inte om det gäller alla fåglar eller bara papegojor. Jag vet inte heller om vilda fåglar fått lära sig låta bli sånt som är giftigt för dem, liksom katten med t.ex. näbbmössen.

  SvaraRadera
 7. Hej Amanda!

  Det är nog troligt att de sakerna som du har nämt är även skadliga för andra fågelarter. Lök är till och med skadlig för hundar. Jag har funderar på till ex kajor och skator som älskar att hänga vid ställen som säljer snabbmat. Dessa fåglar får nog väldigt mycket onyttig mat i sig...

  SvaraRadera